Hygiena úst

Jenže, je skutečně ten chrup čistý? Nu, na první pohled ano. Ale pokud se pouze kmitá sem a tam, není to správné. Zuby je nutno čistit i krouživými pohyby. A kartáčkem jezdit lehce i přes dásně, aby se jim dostalo masáže a nekrvácely tolik. A také je nutno…

Dost. Autor článku se nenarodil proto, aby laskavého čtenáře poučoval o něčem, co jistě zná až moc dobře. A pokud ne, může se kdykoli otázat svého zubaře, má-li nějakého, nebo ústního hygienika.

úklidová četa

A než se ho zeptají, budou jistě dumat slovech úvodních a třeba je napadne myšlenka který je nejlepší zubní kartáček. A už jsme u toho. Který by to tak mohl být.

Bohužel ani já ani nikdo jiný mimo obor vám tohle neřekne. Tedy řekne vám to skoro každý, ale bude to takový, který používá on sám. A to je špatně.

Tuto pomůcku pro čištění chrupu vám musí doporučit váš stomatolog. Ten nejlépe ví, jak to s chrupem máte. Takže vám doporučí tvrdost štětin a jejich postavení. Tím pro něj jeho úkol končí, váš začíná.

elektrický zubní kartáček

Musíte navštívit prodejnu, ne masnu, člověče, kam to zase lezete. Prodejnu, kde se prodávají ústní potřeby. Ano, kartáček koupíte i jinde, třeba v kempu na vrátnici, ale asi nebude tak přizpůsoben vašemu chrupu jako ten, který vám byl doporučen stomatologem. A navíc v odborné prodejně získáte možná další rady, ale hlavně pomoc s výběrem. Vy se řiďte tím, co vám řekl lékař a pak už jen zkoušejte, který zubní kartáček vám „sedí“ v ruce lépe. Ne, doopravdy si drhnout zuby zde nelze. I když byste pak nevhodný kartáček vrátili.

Jde prostě o ergonomii, a to si pohlídejte. Čištění zubů má být také příjemnou a lehkou záležitostí. Nu a když vám vybrané zboží vyhovuje po všech stránkách, nalezli jste nejlepší zubní kartáček na celém světě. Vidíte, že to nebylo nic ta moc složitého, ale právě naopak. A pamatujte, že o čase je třeba jej vyměnit za nový. Zhruba po čtvrt roce.